fbpx
OTOPLÀSTIA

La otoplàstia és la cirurgia que es realitza amb més freqüència a les orelles. És una intervenció sol·licitada majorment per adolescents i, fins i tot en nens, pels problemes psicològics i socials que aquesta deformitat comporta.

Qui és el candidat ideal per sotmetre a una Otoplàstia?

Normalment el teu cirurgià plàstic recomanarà als pares observar el comportament del nen en relació a la posició de les seves orelles prominents. No s’ha d’insistir en la cirurgia fins que el nen ho desitgi. Aquells nens que es troben a disgust amb les seves orelles i es volen operar, cooperen més durant la intervenció i estan més contents amb el resultat.

Tant nens com adults, poden estar insegurs sobre el resultat de la otoplàstia. S’ha de tenir en compte que es pretén aconseguir una millora, no la perfecció absoluta. Si comentes clarament amb el teu cirurgià plàstic, tant el procediment, com les teves expectatives i opcions, els resultats seran molt satisfactoris.

Si estàs considerant la possibilitat de sotmetre’t a una otoplàstia, a Cànons Clinics, centres especialitzats en Cirurgia i Medicina Estètica obtindràs tota la informació bàsica sobre la otoplàstia, quan està indicada, com es realitza i, quins resultats es poden esperar.

A la primera consulta, el cirurgià plàstic realitzarà una avaluació de les teves necessitats i et recomanarà la tècnica més efectiva per al teu cas en particular.


Aspecte abans de la cirurgia

Aspecte després de la cirurgia


En què consisteix la Otoplàstia?

Consisteix en reposicionar les orelles prominents, desenganxades o en “soplillo” a una posició més normal, més enganxades al cap. La majoria de les vegades, encara que només una orella sembli anormal, s’intervenen les dues per aconseguir una millor simetria.

Generalment, es realitza una petita incisió per darrera de l’orella, deixant per tant una cicatriu pràcticament invisible. A partir d’aquesta incisió es remodela i, esculpeix el cartílag de l’orella, fent que es plegui cap enrera. Es poden emprar punts interns per mantenir la nova forma. De vegades, pot ser necessari extirpar una part del cartílag per obtenir una orella més natural. Finalment, s’extirpa teixit cutani de la part posterior de l’orella i es sutura.

Una otoplàstia sol durar aproximadament uns 90 minuts, encara que en casos complexos pot portar més temps. La tècnica emprada dependrà del cada cas clínic en concret.

Posteriorment, es col·locarà un embenat que modeli les orelles perquè quedin en la posició correcta. El resultat de l’operació és permanent.

Podré veure alguna simulació en 3D abans d’operar-me d’Otoplàstia?

En els nostres centres Cànons Clinics, especialitzats en Cirurgia i Medicina Estètica oferim la possibilitat de mostrar mitjançant un nou programa (CRISALIX) diverses simulacions en tres dimensions de l’Otoplàstia per poder analitzar de forma personalitzada i, segons criteri mèdic tots els aspectes que desitgis millorar de les teves orelles només fent unes fotografies prèvies, on et podràs fer una idea, sempre aproximada, de com quedaràs després de la cirurgia ja que intervenen molts factors

Quin tipus d’anestèsia s’utilitza en la Otoplàstia?

Si el nen és petit, el cirurgià plàstic et recomanarà realitzar la intervenció sota anestèsia general. Per a nens grans i adults, s’emprarà anestèsia local associada o, no a sedació, de manera que estigui despert durant la cirurgia, però relaxat.

Depenent del tipus d’anestèsia, el procediment es realitzarà en règim ambulatori o bé es romandrà a l’hospital unes hores.

En persones per sobre dels 18 anys que no siguin aprensius, es pot realitzar perfectament amb anestèsia local.

Com serà la tornada a la normalitat?

Majorment, tant nens com adults, es troben bé a les poques hores de la cirurgia. Es col·locarà un embenat al voltant del cap res més finalitzar la cirurgia.

Les orelles poden fer mal una mica els primers dies, però s’alleuja fàcilment amb fred local i seguint la pauta d’analgèsics i antiinflamatoris.

Aproximadament a la setmana, es treuen els punts i es col·locarà una cinta elàstica durant dues setmanes més aproximadament i durant dues setmanes més a la nit per evitar que durant el son es pleguin les orelles cap endavant.

En pocs dies es canviarà l’embenat per un de més lleuger semblant a una cinta de tennis.

És important seguir les instruccions del teu cirurgià plàstic respecte a l’ús de l’embenat, sobretot a la nit. S’ha d’evitar durant el primer mes qualsevol activitat en la qual puguin doblegar les orelles.

Com em preparo la cirurgia?

El doctor et donarà instruccions sobre com preparar-te per la cirurgia, incloent les pautes a seguir sobre la presa o supressió de medicaments, vitamines, suplements de ferro, aliments, líquids i, tabac.

Assegura’t, també, que algun familiar o acompanyant pugui acompanyar-te quan et donin l’alta i que, en cas necessari, puguin ajudar-te uns dies.

Quines precaucions hauré prendre?

Amb l’objectiu de limitar el risc de sagnat i hematomes hauràs d’evitar prendre en els 7 dies previs al procediment antiagregants plaquetaris com Aspirina, Dipiridamol, Ticlopidina… com també, en els 3 dies previs prendre antiinflamatoris no esteroïdals amb efecte antiagregant com ibuprofè, Diclofenac, Indometacina, Piroxicam, Naproxè…