fbpx

DIETES VEGETARIANES ¿MODA O SALUT?

Actualment les dietes vegetarianes han augmentat la seva popularitat i cada vegada són més les persones que volen seguir una dieta sense consumir animals.

Hi ha diferents tipus de dietes vegetarianes, les ovolactovegetarianas inclouen ous i productes làctics com llet, formatge o iogurt, i les dietes veganes on s’exclou tot allò que provingui d’origen animal (carn, peix, làctics, ous i mel).

Però … s’han convertit en una moda, o realment té cert benefici per a la salut?

Per començar, l’augment de la conscienciació sobre el tracte animal, la preocupació pel medi ambient, té molt a veure, a més de recents estudis on es pot veure que tenen un efecte positiu sobre la salut. Segons la Associació Americana de Dietètica les dietes vegetarianes formen part d’un patró d’alimentació saludable, són nutricionalment adequades i poden proporcionar beneficis per a la salut en la prevenció i el tractament de certes malalties. Així mateix de ser apropiades per a totes les etapes de l’cicle vital incloent l’embaràs, la lactància, la infància i la infantesa.

Les dietes ben planificades poden disminuir el risc de malalties com: malaltia isquèmica de cor, Diabetis tipus 2, hipertensió, certs tipus de càncer i obesitat.

Enrere van quedar aquests mites on es pensava que les persones vegetarianes podien tenir algun efecte contrari sobre la salut. Les deficiències nutricionals més comuns són: dèficit de vitamina B12, omega 3, proteïna, calci, ferro, iode i zinc. Aquests dèficits es poden evitar, sempre que hi hagi un bon control i monitorització nutricional (sempre per part d’un professional), a més d’adequar el pla d’alimentació de cada pacient i aconsellar en cas que sigui necessari, la suplementació necessària.