fbpx

Com escollir un bon pa?

PA BLANC

El pa blanc s’elabora amb farines refinades. El seu principal nutrient són els hidrats de carboni d’absorció ràpida que el nostre cos transforma ràpidament en sucre. De fet, quan ho tenim una estona a la boca i ho assaboreixes pots notar que és una mica “dolç”.

Actualment, està mal vist menjar pa, o com diuen engreixa, però perquè ara es parla de com és de dolent el pa, quan els nostres avis i besavis menjaven pa cada dia. El procés antic de llarga fermentació del pa permetia que els bacteris poguessin descompondre gran part dels hidrats de carboni presents al pa. Això facilitava la digestió, tenia un índex glucèmic menor, permetia una millor absorció de vitamines i era més natural.

PA INTEGRAL

El cereal integral té molts avantatges tanmateix també inconvenients. Un d’aquests inconvenients és que aporta una quantitat d’anti nutrients (com els llegums) que interfereixen en l’absorció de minerals. Això no obstant, antigament s’utilitzaven tècniques de processament com la fermentació i la germinació per reduir els anti nutrients.

PA DE MASSA MARE

El pa elaborat amb massa mare s’obté mitjançant la fermentació natural de les farines. Com que l’acció del llevat l’exerceixen els microorganismes presents a l’ambient, requereix més temps per llevar (sense llevat afegit), la ideal seriosa de llarga fermentació (>12 h). És més fàcil de pair, sacia més, millora l’absorció de vitamines i minerals i aporta bacteris bons per al nostre intestí.

A l’hora d’escollir un bon pa, cal buscar que sigui elaborat amb farina 100% integral i de massa mare i evitar les barreges de farines integrals i farines blanques. Us recomano que pregunteu també per pa de llarga fermentació en fleques de qualitat, no supermercats. Són pans cars, però el preu està justificat per la densitat nutricional i la qualitat.

El pa de bona qualitat (integral fermentat) es pot menjar 1 cop al dia o més, així i tot, sempre vigilant que no desplaci a altres aliments. El pa blanc recomanem menjar-lo de tant en tant, la freqüència seria la mateixa que si prenguéssim unes galetes, com a caprici.