fbpx

El càncer de pell és una malaltia en la qual es troben cèl·lules malignes en les capes exteriors de la pell.

La pell està composta per dues capes principals i diversos tipus de cèl·lules. La capa externa de la pell es diu epidermis. Aquesta conté tres classes de cèl·lules: les cèl·lules escamoses són planes en forma d’escates situades a la part superficial de la pell, les cèl·lules basals són rodones situades sota les escamoses i els melanocits que emmagatzemen la melanina la pell.

El càncer de pell és més comú entre les persones que tenen la pell més blanca i han passat molt de temps exposades als raigs solars.

El càncer de pell pot ocórrer en qualsevol part del cos, però és més comú en les àrees amb major exposició als raigs solars com cara, orelles, nas, coll, mans i braços.

Quina simptomatologia té el càncer cutani?

La simptomatologia és variada, poden aparèixer un o diversos canvis en les lesions cutànies com canvis en la mida i diàmetre igual o superior a 7 mm, canvis de forma, canvis de coloració, inflamació, sagnat, supuració, crosta, i alteracions en la sensibilitat com picors, dolor, coïssor…

No tots els canvis en la pell signifiquen que es té càncer però, s’haurà de consultar al metge quan detecti algun canvi en alguna lesió cutània.

Si la persona té una taca o protuberància a la pell, el metge pot extreure per analitzar i realitzar una biòpsia.

Quin pronòstic té el càncer de pell?

La majoria dels càncers de pell de tipus no melanoma poden curar-se. La probabilitat de la seva recuperació o pronòstic i elecció de tractament dependran del tipus de càncer cutani que es diagnostiqui i de si s’ha disseminat.

Quins tipus de càncer cutani existeixen?

Hi ha diversos tipus de càncer que s’originen en la pell. Els més comuns són el càncer de les cèl·lules basals i el càncer de les cèl·lules escamoses. Aquests tipus de càncer de la pell es denominen càncers de la pell no-melanoma.

El melanoma és un tipus de càncer de pell que s’origina en els melanòcits. No és tan comú com el càncer de les cèl·lules basals o el càncer de la pell de cèl·lules escamoses, però és molt més greu.

El Carcinoma Basocelular també anomenat com basalioma i com càncer de cèl·lules basals. Aquest és el tipus de càncer més comú de pell no melanoma. En general, es dóna en àrees cutànies que han estat exposades al sol. Sovint aquest càncer apareix en forma de bony amb aparença suau i nacarada, també pot presentar un aspecte de cicatriu i és ferm al tacte. Els càncers de cèl·lules basals es poden disseminar als teixits del voltant però, en general no es disseminen a altres parts del cos.

El Carcinoma Espinocelular també anomenat com tumor de cèl·lules escamoses. Generalment, també s’origina en àrees cutànies que han estat exposades al sol, sovint en la part superior del nas, el front, el llavi inferior i les mans. També, poden aparèixer a àrees de pell que s’han cremat, exposades a productes químics o, a radioteràpia.

En general, aquest càncer apareix com una inflamació de color vermellosa i dura. De vegades el tumor pot tenir un aspecte escamós o, pot sagnar com també, desenvolupar una crosta. A vegades, els tumors de cèl·lules escamoses poden disseminar cap als nòduls limfàtics de la zona afectada.

El Melanoma és el càncer cutani més agressiu que s’origina en les cèl·lules que emmagatzemen la melanina, els melanòcits.

També, hi ha altres tipus de càncer que poden afectar la pell com el limfoma cutani de les cèl·lules T, un càncer del sistema limfàtic, i el sarcoma de Kaposi. Els càncers que s’han originat en altres parts del cos també poden disseminar-se per metàstasi a la pell.

Quin és el procediment a seguir després del diagnòstic de càncer cutani?

Un cop detectat el càncer de la pell, s’han de fer més proves per determinar si el càncer s’ha disseminat. Aquest procediment s’anomena classificació per etapes. El doctor necessitarà diagnosticar l’etapa i el tipus del càncer de la pell per planificar el tractament adequat mitjançant biòpsia.

Quin tipus de teràpies s’utilitza contra el càncer de la pell?

El tractament per al càncer de pell dependrà del tipus i etapa de la malaltia, la seva edat i salut en general. Diversos càncers de pell són tractats per metges especialistes en cirurgia plàstica, reparadora i estètica.

En general, el cáncer de pell es pot tractar de manera ambulatòria.

Existeixen tractaments per a tots els pacients amb càncer cutani. S’empren diferents tipus de tractaments.

La cirurgia és el tractament més comú pel càncer de pell. El metge pot extreure el càncer emprant algun dels següents mètodes.

L’extirpació mitjançant cirurgia deixarà una cicatriu a la pell. Depenent de la mida del càncer, es pot prendre pell d’una altra part del cos per posar-se a l’àrea on es va extreure el càncer. Aquest procediment s’anomena empelt de pell. Els nostres especialistes en Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica de Cànons Clinics utilitzaran els darrers avenços amb tècniques quirúrgiques com també si és el cas, empelts amb l’objectiu de reduir les cicatrius.

La radioteràpia consisteix en l’ús de raigs X per eliminar cèl · lules canceroses i reduir tumors.

La quimioteràpia consisteix en l’ús de medicaments per eliminar cèl·lules canceroses. El tractament de quimioteràpia més freqüent és el que s’administra per mitjà d’una crema o, loció aplicada a la pell per eliminar les cèl·lules canceroses, aquesta s’anomena quimioteràpia tòpica.

La quimioteràpia també pot administrar-se via oral amb comprimits o, pot introduir-se al cos a través d’una agulla en múscul. Un altre tipus de quimioteràpia és la sistèmica administrada per via endovenosa que viatja a través del cos i, pot destruir les cèl·lules canceroses situades fora de la pell. La quimioteràpia sistèmica està sent avaluada en proves clíniques.

La teràpia biològica es basa que el cos mateix combati el càncer. S’empren substàncies produïdes pel propi cos o fabricades en un laboratori per impulsar, dirigir o restaurar les defenses naturals del cos contra la malaltia. La teràpia biològica també es coneix com a teràpia modificadora de la resposta biològica o immunoteràpia BRM.

La teràpia fotodinàmica s’empra un feix de llum i químics específics per eliminar les cèl·lules canceroses.

Quines precaucions hauré prendre?

Amb l’objectiu de limitar el risc de sagnat i hematomes hauràs d’evitar prendre en els 7 dies previs al procediment antiagregants plaquetaris com Aspirina, Dipiridamol, Ticlopidina… com també, en els 3 dies previs prendre antiinflamatoris no esteroïdals amb efecte antiagregant com Ibuprofè, Diclofenac, Indometacina, Piroxicam, Naproxeno…